T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / SUNGURLU - Dr.Sedat- Dr.Melahat Baran Ortaokulu

AİLE OKULU

Ailenin nesilleri yetiştiren, millî ve manevi değerlerle yoğuran, yeni  uşaklara kültürel kimliğin, tarihsel  ve  toplumsal  bilincin  aktarılmasında  köprü  vazifesi  gören  en  önemli  müessese  olduğu bilinmektedir.  Çocuğun  gelişiminde  de  temelleri  atan  ilk  ve  en  önemli  unsur  ailedir.  Bu  noktada öğrencilerimizin  eğitim  süreçlerinde  velilerinin  desteği  ve  katkısı,  onların  kişisel  gelişimlerinde  ve başarılarında büyük rol oynamaktadır.

25-03-202525-03-202525-03-202525-03-2025

Ailenin nesilleri yetiştiren, millî ve manevi değerlerle yoğuran, yeni  uşaklara kültürel kimliğin, tarihsel  ve  toplumsal  bilincin  aktarılmasında  köprü  vazifesi  gören  en  önemli  müessese  olduğu bilinmektedir.  Çocuğun gelişiminde de  temelleri  atan  ilk  ve  en  önemli  unsur  ailedir.  Bu  noktada öğrencilerimizin  eğitim  süreçlerinde  velilerinin  desteği  ve  katkısı,  onların  kişisel  gelişimlerinde  ve başarılarında büyük rol oynamaktadır.

Aile, bireylerin hayatlarında yer alan ilk sosyal çevredir ve dünyayla ilgili her şeyi anlamlandırırken başvurulan ilk kaynaktır. İlk sosyal destek, ilk adım, ilk öğrenme bu ortamdan kazanılır. Çocukların duygusal ve kişilik gelişimleri üzerinde en büyük paya sahip olan aile sisteminin her üyesinin birbiriyle etkileşiminin çocuk üzerinde doğrudan etkisi bulunmaktadır. Anne-baba, anne-çocuk, baba-çocuk ilişkilerinde konumlandırılan rollerin gereklerini yerine getiriyor olmak, sağlıklı bir büyüme ortamını sağlayacak olan temel unsurdur. Ebeveynlerin çocuklarına kolaylaştırıcı ve yol gösterici bir konumda bulunmaları, onlar için gerekli sosyal ortamı sağlamaları başlıca görevlerindendir.

Ailelerin eğitimdeki etkileri sadece ders kitaplarına yardımcı olmakla sınırlı değildir. Aileler, çocuklarının karakter gelişiminden, akademik başarılarına kadar her yönüyle eğitimlerine büyük bir katkı sağlarlar.Ailelerin çocukların eğitimine olan katkıları, çocukların daha iyi bir eğitim almasını sağlayarak gelecekteki başarılarına olumlu yönde etki eder. Bu nedenle, ailelerin çocuklarının eğitimine aktif bir şekilde katılması ve bu sorumluluğun bilincinde olmaları son derece önemlidir. Aileler, çocuklarının fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişimlerine destek olurken, aynı zamanda onların değerlerini, davranışlarını ve öğrenme alışkanlıklarını şekillendirirler. İşte ailenin çocuğun eğitimindeki rolünün 6 temel boyutu:

·         Temel Eğitim: Okuma, yazma, matematik gibi temel becerilerin öğrenilmesi ailelerin sorumluluğundadır. Bu beceriler, çocuğun ilerleyen eğitim hayatında temel oluşturur.

·         Değerlerin Aktarılması: Aileler, çocuklarına ahlaki değerler, etik davranışlar ve sorumluluk duygusu kazandırma görevini üstlenirler. 

·         Özgüven ve Kendilik Saygısı: Onlara sevgi, destek ve olumlu geri bildirimler sunarak, çocukların kendilerine olan inançlarını artırırlar. 

·         Sosyal Beceriler: Empati, iletişim, işbirliği ve çatışma çözme gibi beceriler, aile içinde öğrenilir. 

·         Motivasyon ve İlgi: Aileler, çocuklarının okula ve öğrenmeye olan ilgisini artırmak için önemli bir rol oynarlar.

·         Öğrenme Alışkanlıkları: Sorumluluk duygusu ve disiplin, çocukların başarılı bir şekilde öğrenmelerine katkı sağlar.

·         Destek ve Rehberlik: Aileler, çocuklarının eğitim sürecinde karşılaştıkları zorluklarda destek olurlar. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.03.2025 - Güncelleme: 25.03.2025 14:04 - Görüntülenme: 5
  Beğen | 0  kişi beğendi